Tutorial Cara Letak Iklan Nuffang

Sekarang dah ada blog kan, jadi teringin lah pula nak letak iklan dari nuffang… Jom tengok sikit caranya.

Untuk header :
1). Mula-mula, Dashboard > Design > Edit HTML.
2). Lepas tu copy code Nuffnang tu.
3) Tekan CTRL+F/F3, cari code <head> dan code Nuffnang yang korang copy tu pastekan DI ATAS code <head>.
* Kalau tak jumpa code <head>, korang cari code ni : <body expr:class=’&quot;loading&quot; + data:blog.mobileClass’>. Then, paste code Nuffnang tu DI BAWAH code tu.
4) Preview dulu, kalau dah menjadi dan takda error, korang boleh SAVE. Ok ?
Untuk kat sidebar :
1) Pergi kat Dashboard > Design > Add A Gadget > Choose HTML/Javascript.
2) Copy code Nuffnang tu.
3) Di ruangan HTML/Javascript tu, korang paste je code Nuffnang tu then letakkan position iklan tu di sidebar korang.
4) Lepas tu, save and preview your blog.
Untuk letak kat antara contents :
1) Rasa macam malas nak ulang, tapi kena cakap juga.. Mula-mula pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates.
2) Tekan CTRL+F/F3, cari code ni : <data:post.body/>.
3) Korang copy code Nuffnang tu, dan pastekan kat BAWAH code <data:post.body/>.
*Kalau tak jumpa code <data:post.body/>, cari code </b:includable> dan pastekan DI ATAS code tersebut.
4) Preview and save.

Ok…dah selesai… Kalau tak menjadi, tolong inform aku dan kalau menjadi, tolong inform kepada kawan-kawan….hehehehe….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge