JANGKAAN HARTANAH 2018

jangkaan, hartanah, 2018
1. KUASA MEMBELI SEMAKIN KECIL
Bila ekonomi suram, kuasa membeli semakin mengecil. Orang makin takut membeli dan ada komitmen hutang rumah yang panjang.
2. RUMAH MAMPU BELI KURANG.
 Suku pertama 2017 hanya 21% rumah bawah RM250k. Bagi golongan B40 hanya mampu beli kediaman bawah RM250k sahaja.Kediaman jenis ini paling kurang dibina sedangkan golongan ini adalah 40% penduduk.Purata rumah yang tidak terjual adalah berharga RM589,224.00!
3. RUMAH TAK TERJUAL SEMAKIN BANYAK
 Rumah tak terjual 20,807 bernilai RM12.2 billion meningkat 40%
4. PEMAJU SEMAKIN TERTEKAN
 Semua pemaju mengambil pembiayaan bank untuk bina rumah. Bank hanya beri pembiayaan jika 40%
rumah tersebut terjual. Pemaju tawarkan pelbagai skim zero deposit, skim penjawat awam, 1% deposit,cash back, free umrah, free perabot, free parking banyak yang free diberi.
5. JANGAN TERBURU MEMBELI
 Jika kerjaya belum stabil, jangan bina hutang rumah dulu sebab tempoh 30 hingga 35 tahun hutang.
6. PASARAN SEKUNDER JUGA TERLEBIH
Hartanah ini akan di jual dibawah harga pasaran. Jenis hartanah ini juga mula ada lebihan tidak boleh dijual kembali lebih RM4.0 billion.
Pemaju menjual pada harga over value menjadikan golongan pembeli yang ingin jual lepas
siap tidak laku!
7. PEMBIAYAAN BANK SEMAKIN KETAT
 Bank akan lebih teliti pembelian kakitangan swasta dan pemaju mencari pekerja kerajaan yang stabil sebagai pembeli mereka.
8. JANGKAAN PILIHAN RAYA 2018
 Orang menanti kesan selepas pilihanraya, apakah polisi akan kekal atau dasar perumahan akan berubah. Semua orang ternanti. Ada yang tunggu lepas pilihanraya baru membeli.
9. NILAI RINGGIT MASIH MENGECIL
 Matawang kita masih tidak stabil, jangkaan ia akan kekal seperti ini sepanjang tahun.
10. PELUANG PEKERJAAN KURANG.
 Sebagaimana langkah kerajaan mengekalkan jumlah kakitangan dengan memaksimumkan tenaga kerja.
Begitu juga swasta, mereka akan lebih berhati hati untuk mengambil kakitangan baru.
11. SKIM MY DEPOSIT 2018
 Bagi merancakkan kembali pasaran hartanah skim ini kembali diperkenalkan. Beli hartanah yang betul, bukan hartanah yang kita suka.
12. KAJIAN SEMULA PR1MA
 Kerajan harus mengkaji semula keberkesanan projek PR1MA. Bagaimana Projek Rumah Selangorku dan Rumah Rakyat di Johor lebih murah dari projek PR1MA.
Ada negeri yang projek PR1MA tidak selari dengan median gaji penduduk setempat.
13. PELABUR SEJATI
 Selagi ada tawaran munasabah dan harga dibawah pasaran, mereka kekal membeli.
14. SIMPAN DUIT KITA SEBAGAIMANA SURAH YUSOF 44-47.
 Akan sampai zaman susah, buatlah simpanan sebagaimana saranan Nabi Yusof a.s sebagaimana  diceritakan dalam Quran.
Apakah kita akan jadi seperti 72% sahaja penyimpan ASB yang hanya ada simpanan RM536.!
Sahaja.
Selamat Tahun
Baru 2018 kawan
Azizul Azli
Ahmad
Pelabur Kecil
#BinaMatlamatKewangan2018
Kemarau ini
akan panjang, bersedialah kawan.
Continue Reading

PANDUAN RANCANG KEWANGAN 2018

Panduan, rancang, kewangan, diri, dan, keluarga,
Terdapat 4 tahap perancangan kewangan yang mudah.
1.Perlindungan.
Beli takaful sebagai perlindungan dengan jumlah tidak lebih 10% pendapatan, jika lebih kita mula hilang haluan.
2. Simpanan.
Simpan sekurang kurangnya 10%-30% dari pendapatan dan jangan sesekali sentuh simpanan ini walau MYVI baru yang datang.
3. Pelaburan.
Cari pelaburan yang menawan di jiwa kita, halal dan kita faham. Ingat, tiada pelaburan yang sempurna. Semakin seksi semakin tinggi risikonya.
4. Persaraan.
Rancang persaraan kita dari hari pertama kerja, mahu bersara seperti raja atau masih mahu menjadi jaga sahaja kawan.
Anak Muda Kacak Membeli hartanah boleh menjadi Simpanan, Perlindungan, Perlaburan dan Persaraan kita dimasa hadapan.
Gegadis suka lelaki yang kaya walau wajah tak Korea, tak caya cuba tanya Fasha Sandra 😋
Azizul Azli Ahmad
Continue Reading

Asas Kefahaman ASB Financing

asb, asbf,

 

ASB Financing boleh dilabur menggunakan #Cash atau pun loan (#Sijil).
Tetapi orang bijak dia takkan gunakan cash, sebab bank telah menyediakan kemudahan loan untuk melabur di ASB. Ini lah dinamakan OPM (other people money). Bermaksud gunakan duit bank untuk melabur di ASB.
📌 Konsep ASB Financing
Ada 3 watak penting:
✅Korang (peminjam asb loan)
✅Bank
✅PNB (asb)
Hubungan Korang & Bank
••••••••••••••••••••••••
1. Korang apply loan dengan bank.
2. Nilai pinjaman tu bank akan beli sijil ASB. Sijil ASB tu atas nama korang.
3. Nilai sijil tu xkan dicatat di buku asb. Sebab ia sijil bukan cash. Hanya cash sahaja yang tercatat di buku ASB.
4. Sijil ASB tu bank akan pegang. (Dicagarkan)
5. Bila buat pembiayaan (pinjaman) dengan bank, akan ada profit rate (interest) dikenakan. Contoh 4.8%, 5.0% dan 5.2%.
6. Jangan rasa tinggi pulak rate asbf ni. Pahtu gi compare dengan rate gomen personal loan. Sebab kiraan interest asbf ni ikut #EffectiveRate sama macam home financing.
7. Dah korang meminjam duit dengan bank, jadi setiap bulan korang kena #Bayar kepada bank lah.
8. Ingat ! Korang pinjam duit dengan bank tapi duit tu bank gi beli sijil ASB. Maksudnya korang x dapat duit pun kat tangan !
9. Tapi bila korang terminate asb financing tu, bank akan jual sijil ASB tersebut. Dan duit hasil jualan tu akan ditolak dengan baki pinjaman korang.
10. Balance duit lebihan tu lah dinamakan #PRINCIPAL. Duit ni akan dikreditkan ke dalam akaun saving korang bila loan korang fully terminate.
Hubungan Korang & PNB (ASB)
•••••••••••••••••••••••••
1. Bank telah beli sijil ASB atas nama korang. Bermaksud akaun ASB korang ada pelaburan berjumlah 200k (contoh).
2. Jadi korang #Layak dapat Dividen dan Bonus pada bulan Januari setiap tahun. Duit ini akan dikreditkan ke dalam akaun ASB korang.
3. Kiraan dividen dan bonus ikut #Prorate. Walaupun sijil ASB korang dibeli pada bulan 2 atau bulan 7 atau bulan 11, dividen dan bonus asb tetap diberi pada Bulan Januari.
4. Dividen dan Bonus adalah milik penuh korang. Korang bebas gunakan duit ini untuk kegunaan apa sahaja.
5. Jangan timbul isu bank akan “curi atau ambil” duit dividen asb korang plak. Semua tu karut marut.
LIKE COMMENT SHARE jika bermanfaat
Hafiz Kadir 😎
#HKGConsultancy
Continue Reading

JENIS JENIS HUTANG

terdapat, beberapa, jenis, hutang, keliling, kita
Menurut saudara Azizul Azli Ahmad, terdapat beberapa jenis hutang, antaranya :
1. Hutang
Jahat – Apa sahaja hutang yang dibina dan ‘tidak untungkan kita’. Malah hutang
itu membebankan kita. Hutang Pinjaman Peribadi sebagai contoh. Liabititi
2. Hutang
Baik – Hutang yang dibina memberi ‘nilai tambah’ pada kita. Hutang bina aset
atau beli hartanah. Barang yang kita beli semakin tinggi nilainya. Pinjaman
Perumahan dan Pendidikan antara hutang yang baik. Aset.
3. Hutang
PTPTN – Bayar segera, nanti susah nak keluar negara. Takkan cuti nak bergambar
di Pantai Merdeka & Port Dikson saja. Macam mana nak upload foto di Insta
dengan rasa bangga. Jom Turkie?
4. Hutang
Kahwin – Jangan berhutang untuk buat kenduri kahwin. Itu bukan tanda syukur,
itu tanda tak pandai ukur.
5. Hutang Kad
Kredit – Bayar segera hutang kad kredit ini, kadar 15%-18% yang kita kena bayar
boleh jadikan kita papa kedana. Ramai orang muda dah kena
6. Hutang
Court Maut – Jangan beli perabot jika belum mampu, tidur tilam lipat bukan satu
dosa. Tapi bina banyak hutang dilarang agama.
7. Hutang Ah
Rahnu – Masuk dalam sistem CCRIS sebagai orang yang tiada kemampuan kewangan.
Bank tak berapa suka kita sebenarnya. Jangan beli emas dan pasang impian nak
pajak di Ah Rahnu. Itu kerja gila.
8. Hutang
Kawan – Kawan kita akan ingat kita sampai bila bila. Selagi kita tak bayar
jangan ingat dia lupa atau kita buat buat lupa. Bayar segera!
9. Hutang
Along – Baik bayar kalau tak nak kena anu kena ‘potong’.
10. Hutang
Budi – Amalan yang baik, amalkan ini selalu jika nak tawan hati gegadis. Nampak
beg tangannya jenama pasar malam, belikan Gicci yang ori bagi.😉
Kenali hutang
kita sebelum ia telah hidup kita.
Gegadis tak
suka kita hutang ‘kata kata’, kalau dah suka cakap saja. Jangan nak simpan-
simpan acah hispter 😜
credit : Azizul Azli
Ahmad
#HapuskanHutangSegera
#KongsikanJikaBermanfaat
Continue Reading

10 TIPS HIDUP ENERGETIK UNTUK USAHAWAN

Berikut adalah 10 Tips hidup energetik untuk Usahawan yang dikongsi oleh Saudara Norizan Sharif.
norizan sharif
Norizan Sharif
1. Bangun awal, sebaik-baiknya 30 minit sebelum solat Subuh, atau lebih awal dari itu. Manfaatkan masa ini untuk solat, muhasabah atau membaca. Gunakan masa ini untuk membuat “mental plan” beberapa hari ke hadapan.
2. Senaman sekurang-kurangnya satu jam selepas solat Subuh. Brisk walk. Jogging. Pergi gimnasium, Keluarkan peluh. Fikiran akan jadi lebih jelas dan badan rasa bertenaga.
3. Solat awal waktu. Usah bertangguh. Kalau nak “bertemu Allah” pun kita bertangguh, besar kemungkinan aktiviti sesama manusia pun kita akan bertangguh.
4. Usah mengular sewaktu pagi. Selepas bangun, terus jalani kehidupan aktif. Usah baring di katil lagi. Orang yang malas bangun seringkali ada masalah untuk jalani kehidupan. Dia tak bermotivasi untuk hidup.
5. Buat jadual aktiviti sepanjang hari. Tentukan apa nak buat pada pukul 9 pagi, 10 pagi, 11 pagi dan seterusnya. Patuhi jadual tersebut.
6. Tepati masa. Kalau berjanji pukul 8 pagi, pastikan datang pukul 8 pagi. Kalau ada yang tidak boleh tepati janji, tinggalkan. Usah cuba gembirakan orang lain sehingga jadual hidup kita tersasar. Orang akan lebih hormat kita jika kita ada prinsip hidup.
7. Usah buang masa dengan mengopi tanpa tujuan. Kalau setakat nak mengenali kawan-kawan bisnes, melalui Facebook pun boleh. Kalau ada yang nak berjumpa, tanya apakah tujuan perjumpaan tersebut. Kalau tujuan perjumpaan itu tak ada manfaat yang jelas untuk bisnes kita, batalkan saja. Biarlah orang nak kata kita sombong. Ada kala, “sombong” pun boleh jadi aset bisnes.
8. Apabila buat appoinment, pastikan tahu awal-awal berapa lama temujanji tersebut (contoh: satu jam), apakah yang nak dicapai (contoh: dapatkan persetujuan mengenai sesuatu cadangan), dan siapakah lagi yang akan terlibat (supaya kita dapat bersedia). Cukup masa, minta diri.
9. Kurangkan perkataan “nak buat.” Nak beli kertas. Nak pergi klinik. Nak pergi bank. Nak buat appointment. Buat, buat, buat. Usah tangguh. Sebagai usahawan, kita kena buat. Buat pada masa itu juga.
10. Tinggalkan orang yang banyak beri alasan dan suka salahkan orang lain. Usah letihkan diri dengan sikap negatif ini. Orang yang bermotivasi pun boleh lemah semangat kalau selalu dengar cakap orang negatif dan tak bersemangat. Apabila kita cuba gembirakan semua orang, orang yang paling tak gembira ialah kita.
Continue Reading
1 2 3 29