Pesawat Air Algerie Disahkan Terhempas

pesawat, air, algerie, ah5017, terhempas
“Saya boleh mengesahkan bahawa ia telah jatuh,” kata pegawai Algeria memberitahu Reuters, cenderung ke dikenal pasti atau memberi apa-apa butiran mengenai apa yang telah berlaku kepada pesawat yang dalam perjalanan ke utara. 
Bangkai pesawat Air Algerie yang dilaporkan hilang dengan 110 penumpang di atas kapal telah ditemui di Mali berhampiran sempadan Burkina Faso, menurut penyelaras unit krisis di Ouagadougou. 
“Kami telah menemui pesawat Algeria. Bangkai kapal ini telah terletak … 50 kilometer (30 batu) ke utara sempadan Burkina Faso” di rantau ini Mali daripada Gossi, kata Ketua Gilbert Diendiere dari tentera Burkina Faso. 
Terdapat beberapa tanda-tanda yang jelas tentang apa yang mungkin telah berlaku kepada pesawat, atau sama ada terdapat mangsa. 
Menteri Pengangkutan Faso Burkino Jean Bertin Ouedrago berkata ia diminta untuk menukar laluan di 02:38 masa Ireland kerana ribut di kawasan itu.
Enam anak kapal adalah warganegara Sepanyol, menurut kesatuan juruterbang Sepanyol, dan penumpang di atas kapal jet termasuk: 
51 Perancis. 
27 warga Burkina Faso, 
Lapan Lubnan. 
Enam rakyat Algeria. 
Lima Kanada. 
Empat Jerman. 
Dua warga Luxemburg. 
Satu Swiss, Belgium satu, satu Mesir, satu Ukraine, satu Nigeria, Cameroon dan satu Mali.