Penyelesaian Masalah kepada soalan ini

1. Awek saya selalu paksa saya ke shopping complex beli
belah. Dia beli tapi saya yang kena bayar. Tak bayar kang majuk lak. Camana ni?
Jawapan: Putuslah.   

2. Pakwe saya langsung tak pedulikan saya. SMS pun jarang, call lagi la tak.
Masa diperlukan je cari saya. Apa perlu saya buat ni?
Jawapan: Tinggalkanlah.
3. Hari-hari saya rasa nak tepon pasangan saya, SMS dia, bergayut, dating ngn
dia. Orang kata serba-serbi lah nak buat dengan dia. Aduh macam mana ni? Saya
study lagi ni, mana ada duit nak kawin lagi.
Jawapan: Menabunglah.

4. Pakwe aku tinggalkan aku lah. Sedih gile aku. Sampai hati dia curang dengan
aku. Masalahnya aku takleh lupakan dia, rindu dia tiap masa. Tolong aku..sedih
ni..sob sob..
Jawapan: Sabar & solatlah.
5. Hari-hari aku nak jumpa awek aku. Bila aku jumpa dia, aku nak pegang tangan
dia..cium pipi dia..ringan2 sikit..untuk eratkan lagi perhubungan. Tapi aku tau
benda tu tak baik, tapi kalo aku tak buat..aku rasa hubungan kitorang akan
renggang lak. Ni cara untuk dia tambah sayang dengan aku..Camno weh?
Jawapan: Kahwinlah.
6. Hari-hari ada orang ngorat saya. Rimaslah saya. Camana ni? Muka saya lawa
sangat kot.
Jawapan: Niqablah.
7. Aku tak boleh nak fokus keje aku buat lah. Study aku. Aku duk fikir dia je. Aku
jatuh cinta kot. Jatuh cinta ni boleh dalam Islam. Bla bla bla..dalil tu dalil
ni..pot pet berbunga-2.. bercinta sebelum kawin haram.. bercinta selepas kawin..
halal.. pot pet pot pet..
Jawapan: Pi minanglah.
8. Aku dah lama tunggu dia. Setia menanti dia. Aku akan menanti dia sampai
bila-2. Hati ini hanya utk dia. Dialah segala-galanya dalam hidup ni. Aku
takleh hidup tanpa dia.
Jawapan: Mengucaplah. Dah macam syirik pulak, Allah letak mana?

6 thoughts on “Penyelesaian Masalah kepada soalan ini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge