10 TIPS HIDUP ENERGETIK UNTUK USAHAWAN

Berikut adalah 10 Tips hidup energetik untuk Usahawan yang dikongsi oleh Saudara Norizan Sharif.
norizan sharif
Norizan Sharif
1. Bangun awal, sebaik-baiknya 30 minit sebelum solat Subuh, atau lebih awal dari itu. Manfaatkan masa ini untuk solat, muhasabah atau membaca. Gunakan masa ini untuk membuat “mental plan” beberapa hari ke hadapan.
2. Senaman sekurang-kurangnya satu jam selepas solat Subuh. Brisk walk. Jogging. Pergi gimnasium, Keluarkan peluh. Fikiran akan jadi lebih jelas dan badan rasa bertenaga.
3. Solat awal waktu. Usah bertangguh. Kalau nak “bertemu Allah” pun kita bertangguh, besar kemungkinan aktiviti sesama manusia pun kita akan bertangguh.
4. Usah mengular sewaktu pagi. Selepas bangun, terus jalani kehidupan aktif. Usah baring di katil lagi. Orang yang malas bangun seringkali ada masalah untuk jalani kehidupan. Dia tak bermotivasi untuk hidup.
5. Buat jadual aktiviti sepanjang hari. Tentukan apa nak buat pada pukul 9 pagi, 10 pagi, 11 pagi dan seterusnya. Patuhi jadual tersebut.
6. Tepati masa. Kalau berjanji pukul 8 pagi, pastikan datang pukul 8 pagi. Kalau ada yang tidak boleh tepati janji, tinggalkan. Usah cuba gembirakan orang lain sehingga jadual hidup kita tersasar. Orang akan lebih hormat kita jika kita ada prinsip hidup.
7. Usah buang masa dengan mengopi tanpa tujuan. Kalau setakat nak mengenali kawan-kawan bisnes, melalui Facebook pun boleh. Kalau ada yang nak berjumpa, tanya apakah tujuan perjumpaan tersebut. Kalau tujuan perjumpaan itu tak ada manfaat yang jelas untuk bisnes kita, batalkan saja. Biarlah orang nak kata kita sombong. Ada kala, “sombong” pun boleh jadi aset bisnes.
8. Apabila buat appoinment, pastikan tahu awal-awal berapa lama temujanji tersebut (contoh: satu jam), apakah yang nak dicapai (contoh: dapatkan persetujuan mengenai sesuatu cadangan), dan siapakah lagi yang akan terlibat (supaya kita dapat bersedia). Cukup masa, minta diri.
9. Kurangkan perkataan “nak buat.” Nak beli kertas. Nak pergi klinik. Nak pergi bank. Nak buat appointment. Buat, buat, buat. Usah tangguh. Sebagai usahawan, kita kena buat. Buat pada masa itu juga.
10. Tinggalkan orang yang banyak beri alasan dan suka salahkan orang lain. Usah letihkan diri dengan sikap negatif ini. Orang yang bermotivasi pun boleh lemah semangat kalau selalu dengar cakap orang negatif dan tak bersemangat. Apabila kita cuba gembirakan semua orang, orang yang paling tak gembira ialah kita.
Continue Reading

6 Kelebihan ASBF dan Apakan Principal

6 Kelebihan ASBF dan Apakan Principal
Berikut adalah 6 kelebihan ASBF yang ditulis oleh saudara Hafiz Kadir.
1. Almost zero risk investment.
Kenapa zero risk ? Kerana asbf mempunyai liquidity yang tinggi dan mudah dicairkan. Jika kita ada permasalah untuk meneruskan komitmen asbf, kita boleh cancel/terminate asbf tersebut anytime. Dan ia hanya memakan masa kebiasaannya 2-6 minggu.
2. Profit Rate (interest) yang rendah.
Sekarang ni asbf menawarkan profit bank rate (interest) dengan kadar yang amat rendah iaitu 4.8%. Mana lagi nak cari interest yang serendah ni. PL 3.9% lagi rendah ?
Anda silap. Kerana kiraan PL 3.9% adalah dikira menggunakan kiraan flat rate.
Ia tidak sama dengan kiraan asbf yg menggunakn effective rate.
3. Lebih Untung dari simpanan biasa di ASB
Jangan fikirkan keuntungan bank. Tapi fikirkan lah apa yang anda akan dapat apabila anda leveragekn duit anda. Menggunakan opm dalam platform asb adalah langkah yang paling bijak.
Sebagai contoh. Simpanan biasa di asb selama setahun memberi total pulangan hasil RM13,090. Tetapi asbf memberi pulangan 17,500. Banyak bos beza tu.
4. Dividen yang melebihi kadar Profit Bank. Kiraan interest pulak dikira guna kiraan effective rate.
Kebiasaannya kadar dividen lebih tinggi dari kadar profit bank rate (interest). Kalau interest lebih tinggi atau rasa rugi , boleh terminate anytime.
Malah kiraan interest dikira menggunakan kiraan effective rate. Bermaksud interest berdasarkan baki pembiayaan. Bukan seperti flat rate yang berdasarkan nilai pembiayaan.
5. Melatih diri dengan komitmen yang lebih berat.
Asbf melatih anda untuk membina good habit. Dalam tempoh ini characteristic ke arah seorang yang alert dengan tarikh bayaran loan akan dapat disemai dalam jiwa anda. Jika anda nak apply loan lain di masa hadapan, bank akan mudah untuk luluskan pembiayaan anda. (Namun tertakluk kpd dsr semasa).
6. Simpanan paksa
Cuba jika anda x buat asbf. Mampu ke anda simpan setiap bulan dengan angka yang sama. 80% sy yakin kebanyakan dari kita mesti akan culas untuk menyimpan setiap bulan secara consistant. Malah duit yg kita simpan setiap bulan oun, silap2 kita mungkin akan gi korek punya. Haha.

Apakah Principal ?

Principal dalam asbf yang selalu disebut bermaksud sebahagian (portion) amount yang telah kita bayar kepada bank.
Bermaksud bayaran yang anda bayra setiap bulan kepada bank itu, anda akan dapat balik SEBAHAGIAN dari total yang anda telah bayar.
FORMULA,
Monthly Installment = Interest + Principal
Untuk kiraan kasar berapakah nilai principal, boleh guna
Financial Calculator.
Untuk kiraan lebih tepat, sila refer Online Banking. Dan Nilai
Sijil – Total Outstanding = Principal.
Hafiz Kadir
#HKGConsultancy
Continue Reading

Shukri Yahaya Teruja Berlakon Filem Surf This Love

shukri yahaya
shukri, yahaya, file, surf, this, love
Shukry Yahaya Teruja Berlakon Surf This Love
Shukri Yahaya melahirkan keterujaan kerana pertama kali diberi peluang memegang watak utama dalam sebuah filem.Surf This Love merupakan filem pertama saya memegang watak utama. Semestinya ia memberikan pengalaman baharu dan saya sangat teruja kerana selama ini tidak pernah bermain luncur air.
“Selepas ini saya akan sibuk mempromosikan Surf This Love pula dan secara peribadi saya menyukai filem ini kerana wataknya berbeza.
“Saya sengaja membiarkan rambut menggerbang panjang bagi menjiwai watak sebagai ‘surf boy’. Ini kerana kebanyakan imej peluncur air memang begitu. Saya juga menyukai laut dan sangat seronok ketika menjayakan penggambaran filem ini.
“Mudah-mudahan Surf This Love mendapat sambutan hangat penonton kerana ia karya pertama
seumpanya di negara ini,” katanya.
Shukry Yahya dalam Filem Surf This Love
Shukry Yahya dalam Filem Surf This Love
Dalam cerita ini, saya memegang watak Bily. Saya ingin mengikut jejak langkah arwah abang, Boby (lakonan Pekin). Boby merupakan seorang legenda yang mahir dalam aktiviti luncur air tetapi saya pula tidak sepertinya dan perkara itu menjadikan saya sering ditertawakan oleh orang lain.
Skrip untuk filem ini sangat bagus kerana ia melibatkan hubungan persaudaraan antara abang dan adik,
tentang persahabatan dan diselitkan sedikit elemen cinta,ujarnya yang popular dengan drama 7 Hari Mencintaiku.
Continue Reading

Sinopsis Filem Surf This Love

Filem, surf, this, love, filem, terbaik
Filem Surf This Love ini dibintangi oleh Shukri Yahaya dan Christina Suzanne Josiah Hogan, Pekin Ibrahim, Farid Kamil, Ardell Aryana, Beto Khusyairi, Mustakim Bahadom dan Mimi Ernida. Filem ini diarahkan oleh Wan Mohd Hafiz Wan Hussain dan idea asal oleh Khairul Kiasan.
shukri, yahaya, tayang, badan, dalam, filem, surf, this, love
christina, suzzane, pelakon, file, surf, this, love
Sinopsis Filem Surf This Love 
Billy bekerja dengan kakaknya, Siti sebagai pemandu pelancong di Pulau Tioman. Sejak kecil, Billy sangat suka dengan sukan surfing (luncur ombak) kerana dia mendapat sumber inspirasi dari arwah abangnya iaitu Bobby yang merupakan seorang juara luncur ombak yang terkenal. Selain Bobby, Mike
Malaya dan Jimmy yang juga sahabat arwah abangnya juga handal dalam sukan luncur ombak, turut menjadi idola Billy.
Walaupun sangat obsess dengan sukan surfing sejak dia berusia 12 tahun hinggalah sekarang Billy tidak pernah betul-betul cekap dan handal bermain dengan surf board dan ombak. Pencapaiannya dalam sukan ini terbantut kerana arwah abangnya Bobby mati dalam satu pertandingan sukan luncur ombak di Bali. Manakala Jimmy yang masih berkawan dengannya hingga kini dan tinggal tidak jauh dari rumahnya juga enggan mengajarnya kerana Jimmy mengalami kecacatan di kaki. Kesan dari kecederaan di kakinya dan juga sejak kematian Bobby, Jimmy bagaikan sudah ‘patah hati’ dengan sukan luncur ombak. Mike Malaya pula sejak kematian Bobby, dia telah merantau ke seluruh dunia bagi menyertai sukan luncur ombak. Maka terpaksa lah Billy terkial-kial berlatih surfing sorang diri tanpa tunjuk ajar sesiapa pun. Walaubagaimanapun, apa jua cabaran dan kesusahan, minat Billy dengan sukan ini tidak pernah luntur.
pelakon, surf, this, love, pekin, ibrahim, ardell
Cerita ini bermula dengan kehadiran seorang blogger yang cantik dari Kuala Lumpur iaitu Mia yang bertandang ke Pulau Tioman untuk membuat liputan tentang keindahan Pulau Tioman bagi bahan berita dalam blognya. Walaupun Mia pertama kali sampai Tioman dan hanya datang seorang diri, Mia tidak berdepan dengan sebarang masalah kerana di Tioman, Mia mempunyai seorang sahabat yang pernah belajar bersama-sama dengannya di universiti dahulu iaitu Lia. Lia bekerja dengan abangnya Jimmy, yang mengusahakan sebuah café dan bengkel membaiki surf board.
Lia mencadangkan Mia mendapatkan khidmat pemandu pelancong bagi membawanya bersiar-siar ke seluruh Pulau Tioman kerana dia sibuk membantu abangnya menguruskan kedai. Pemandu pelancong yang dimaksudkan Lia adalah kawanya sejak kecil iaitu Billy.
Billy lah yang membawa Mia bersiar-siar seluruh pulau. Dari perkenalan singkat itu, Mia tertarik dengan perwatakan Billy yang kelakar dan bersahaja. Jauh dalam hati Mia, Mia kagum dengan kesungguhan Billy dalam sukan surfing walaupun Billy sering gagal. Bagi Billy pula, dia sudah mula jatuh hati pada Mia kerana Mia tidak seperti orang lain yang sering merendah-rendahkan cita-citanya.
Continue Reading

Tujuh Kali Rombak Skrip Filem Surf This Love

filem, aksi, luncur, pertama, malaysia, surf, this, love
Wan Mohd Hafiz yang sebelum ini sudah mengarahkan tiga filem iaitu Tok Mudim, Mat Tudung dan Puaka Balai Gombak berkata, skrip asal STL telah dirombak termasuklah plot dan jalan cerita yang dirasakan sesuai dengan karakter setiap pelakon filem itu.
 “Tidak mudah sebenarnya untuk kami menyiapkan naskhah ini. Praproduksi juga memakan masa berbulan-bulan.
 “Itu belum termasuk rombakan skrip yang kami dapat. Tujuh kali kami rombak skrip asal STL ini. Penulis asal cerita ini Khairul Kiasan juga bersetuju dengan idea dan perubahan yang kami buat untuk filem ini,” katanya yang pertama kali mengarah filem mengenai sukan luncur air.
Surf, This, love, Filem, Malaysia, Pertama, Shukri, Yahaya
Tambahnya, filem berkenaan memerlukan visual yang agak berat, namun dengan jalan cerita yang bersahaja, STL diharap dapat diterima apabila ditayangkan.
 “Kekuatan cerita ini adalah penggabungan kisah-kisah pendek yang disatukan menjadi sebuah cerita besar. Walaupun ia adalah romantik komedi, tetapi komedinya bersahaja,”  katanya yang ditemui di lokasi penggambaran sekitar Pulau Tioman.
 Olahan yang dibuat untuk menjadikan filem itu lebih mudah difahami dan kena dengan setiap pelakon.
pelakon, filem, surf, this, love
STL membariskan hero dan heroin yang sedang meningkat namanya iaitu Shukri Yahaya dan Christina Suzanne, dibantu Josiah Hogan, Beto Khusyari, Pekin Ibrahim dan Farid Kamil.
Menjalani penggambaran di sekitar Pulau Tioman dan Bali, STL bukan filem cinta klise yang selalu dipertontonkan.
 “Kami janjikan kelainan kerana paparan plot, sinematografi dan kekuatan filem ini adalah pada jalan cerita yang ringkas dan mudah difahami.
 “Ia dihasilkan daripada hati dan saya mahu ia dipandang sebagai satu karya yang berharga bukan saja untuk saya, malah untuk industri filem juga,” katanya.
Continue Reading