Kebaikan Berbekam

kebaikan, berbekam, bekam, viperbekam, dalam, islam
Sabda Rasulullah SAW : 
 ” Hendaklah kamu semua melakukan pengubatan dengan bekam di Qomahduah (satu titik dibahagian belakang kepla ) kerana sesungguhnya hal itu merupakan ubat bagi 72 jenis penyakit.” (HR Thabroni)
” Aku tidak berjalan dihadapan sekumpulan malaikat pada malam ketika aku diisra’kan kecuali (para malaikat ) berkata : Wahai Muhammad, perintahkanlah umatmu berberkam.” (HR Tarmizi & Baihaqi )
Mengikut kajian, selepas tiga bulan sel darah merah didalam tubuh kita akan mati, ia mengandungi lebihan asid urik, urea, tokin dan sel darah merah yang rosak. Sel darah kotor ini akan berkumpul dilapisan bawah kulit sebelum dikumuhkan. Sel darah ini akan digantikan oleh sel darah merah baru yang mengandungi oksigen dan nutrien.Sel darah rosak ini (toksin ) gagal dikumuhkan dan masih hadir dalam sistem aliran darah yang menyebabkan kapilari tersekat dan tersumbat. Kesnnya akan mengganggu sistem badan dan kegagalan fungsi sistem limfa, ginja, hati dan akhirnya akan menyebabkan penyakit kronik.
proses, berbekam, baik, utuk, peredaran, darah
Berdasarkan hadis diatas, kita tahu bahawa berbekam juga merupakan sunnah Rasulullah SAW. Berbekam mempunyai banyak kelebihan dari segi kesihatan dan berupaya menyambuhkan pelbagai jenis penyakit. Antara kebaikan berbekam ialah :

1. Dapat membersihkan darah dan meningkatkan aktiviti saraf tulang belakang.
2. Memperbaiki aliran pembuluh darah.
3. Menghilangkan kejang-kejang dan luka dalaman pada otot.
4. Dapat mengatasi gangguan tekanan darah dan arteriosclerosis ( pengapuran pembuluh darah / kolesterol dalam darah dan pembuluh yang boleh menyempitkan saluran darah.)
5. Dapat mengatasi kelesuan dan keletihan.
6. Membantu menghilangkan penning dan migrain.
7. Membantu membuang angin dalam badan, membantu memulihkan ketegangan urat leher, belikat, pinggang dan urat sendi.
8. Mengeluarkan darah toksik dan melancarkan peredaran darah.
9. Membantu meringankan tubuh kerana darah kotor yang terkumpul di bawah permukaan kulit menyebabkan rasa berat dan malas.
10. Membantu mencegah kebas dan juga mengurangkan risiko serangan angin ahmar.

Bagi anda yang ingin berbekam bolehlah berhubung dengan Viper Bekam untuk  terapi bekam lelaki dan wanita. Bagi wanita, anda boleh terus berhubung di talian berikut : 0192781985.  Untuk lelaki boleh tengok gambar dibawah. Selamat berbekam semua.

terapi, viper, bekam, baik, dalam, islam