Tips Kekal Sihat

Mood raya masih lagi terasa. Walaupun kemeriahan makin kurang, tapi masih ada lagi insan yang mengadakan rumah terbuka. Dalam enak kita menjamu selera di hari raya, jangan lupa juga untuk amalkan tips kekal sihat. Ini penting juga untuk kita selain mengisi peut kita dengan makanan. Tips kekal sihat ini aku kongsi bersama selepas aku baca status Twitter PPZ.

Untuk kekal sihat tidak kira di hari raya atau tidak, elok lah kita amalkan bersama tips yang aku kongsikan ini. 
1. Cuba amalkan mandi dipagi hari sebelum terbitnya matahari. Ini bagus untuk kesihatan tubuh badan kita kerana mandi pada waktu ini akan membuatkan tubuh kita berasa segar dan juga menyingkirkan lemak-lemak tepu di dalam badan kita. Untuk tahu kebaikan mandi pagi, boleh klik sini. >> Kebaikan Mandi Pagi.
2. Cuba juga amalkan tips kekal sihat ini dengan minum air masak selepas bangun pagi. Maksudnya sebelum korang pergi mandi dan sarapan. Ini baik untuk menyahkan toksin dalam badan. Ingat!!! menyahkan toksin ye bukan menyahkan korang.
3. Yang ini penting untuk kita. Sarapan. Cubalah ambil sarapan untuk menjana tenaga kita. Tidak kira samada kita sibuk sekalipun.
khasiat, dan, kebaikan, madu
4. Pastikan susun atur masa makan korang dengan teratur iaitu sarapan pagi, makan tengahari, dan makan malam. Pastikan juga korang ambil pada masa yang sepatutnya.
5. Amalkan minum air masak sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Ini untuk memastikan badan sentiasa segar dan juga melancarkan sistem pencernaan kita.
kebaikan, minum, air, kosong
6. Ambil pemakan dengan cara yang betul. Pastikan ikut sistem piramid makanan.
makan, ikut, piramid, makanan
7. Bersenamlah sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Berjalan juga dikira bersenam.
jongging
8. Pastikan korang dapat rehat dan tidur dengan sempurna dan cukup.