Tips Awet Muda

tips, atau, panduan, awet, muda

Usia masih muda tapi tampak tua. Pelbagai faktor cenderung menjadikan seseorang itu kelihatan tua. Perkara ini sebaiknya adalah menjadi perkara biasa dalam kehidupan. Faktor peningkatan usia dan proses penuaan tidak boleh kita elak. Beberapa tip yang boleh anda ikuti untk kelihatan muda,antaranya :-

1. Makanan Bernutrisi
Pengambilan buah-buahan dalam kuantiti yang banyak akan mengekalkan awet muda. Ia juga mengandungi anti oksidan yang tinggi. Jadi, ambillah dan makanlah buah-buahan yang mencukupi.
2. Pancaran Matahari
Perlu diakui bahawa cahaya matahari di waktu pagi adalah baik, namun jangan berlebihan sehingga berjemur pada matahari yang terik. Elakkan diri dari terkena pancaran matahari yang banyak dan lama. Ini kerana ia boleh merosakkan kulit anda.
3. Air
Jangan biarkan tubuh anda kurang air. Pastikan anda mengambil air masak 8 gelas sehari. Jika boleh, pastikan anda bawa air masak kemana saja.
4. Lakukan perkara yang disukai
Jika anda merasa terpaksa melakukan sesuatu, secara tidak langsung akan menyebabkan anda tertekan. Lalu mengalami stress yang mempengaruhi emosi sekaligus menampakkan wajah yang kelihatan tua. Jadi, pastikan anda melakukan perkara yang di sukai dan jangan memaksa diri untuk menerima segalang=ya di depan mata. Ikhlas dalam membuat sesuatu perkara. Sentiasalah senyum.
5. Fikir positif
Anda perlulah berfikiran positif dalam apa jua perkara. Barulah hidup anda menjadi lebih bersemangat ari sebelumnya. Anda perlu tahu bahawa setiap yang berlak ada hikmahnya.