JANGKAAN HARTANAH 2018

jangkaan, hartanah, 2018
1. KUASA MEMBELI SEMAKIN KECIL
Bila ekonomi suram, kuasa membeli semakin mengecil. Orang makin takut membeli dan ada komitmen hutang rumah yang panjang.
2. RUMAH MAMPU BELI KURANG.
 Suku pertama 2017 hanya 21% rumah bawah RM250k. Bagi golongan B40 hanya mampu beli kediaman bawah RM250k sahaja.Kediaman jenis ini paling kurang dibina sedangkan golongan ini adalah 40% penduduk.Purata rumah yang tidak terjual adalah berharga RM589,224.00!
3. RUMAH TAK TERJUAL SEMAKIN BANYAK
 Rumah tak terjual 20,807 bernilai RM12.2 billion meningkat 40%
4. PEMAJU SEMAKIN TERTEKAN
 Semua pemaju mengambil pembiayaan bank untuk bina rumah. Bank hanya beri pembiayaan jika 40%
rumah tersebut terjual. Pemaju tawarkan pelbagai skim zero deposit, skim penjawat awam, 1% deposit,cash back, free umrah, free perabot, free parking banyak yang free diberi.
5. JANGAN TERBURU MEMBELI
 Jika kerjaya belum stabil, jangan bina hutang rumah dulu sebab tempoh 30 hingga 35 tahun hutang.
6. PASARAN SEKUNDER JUGA TERLEBIH
Hartanah ini akan di jual dibawah harga pasaran. Jenis hartanah ini juga mula ada lebihan tidak boleh dijual kembali lebih RM4.0 billion.
Pemaju menjual pada harga over value menjadikan golongan pembeli yang ingin jual lepas
siap tidak laku!
7. PEMBIAYAAN BANK SEMAKIN KETAT
 Bank akan lebih teliti pembelian kakitangan swasta dan pemaju mencari pekerja kerajaan yang stabil sebagai pembeli mereka.
8. JANGKAAN PILIHAN RAYA 2018
 Orang menanti kesan selepas pilihanraya, apakah polisi akan kekal atau dasar perumahan akan berubah. Semua orang ternanti. Ada yang tunggu lepas pilihanraya baru membeli.
9. NILAI RINGGIT MASIH MENGECIL
 Matawang kita masih tidak stabil, jangkaan ia akan kekal seperti ini sepanjang tahun.
10. PELUANG PEKERJAAN KURANG.
 Sebagaimana langkah kerajaan mengekalkan jumlah kakitangan dengan memaksimumkan tenaga kerja.
Begitu juga swasta, mereka akan lebih berhati hati untuk mengambil kakitangan baru.
11. SKIM MY DEPOSIT 2018
 Bagi merancakkan kembali pasaran hartanah skim ini kembali diperkenalkan. Beli hartanah yang betul, bukan hartanah yang kita suka.
12. KAJIAN SEMULA PR1MA
 Kerajan harus mengkaji semula keberkesanan projek PR1MA. Bagaimana Projek Rumah Selangorku dan Rumah Rakyat di Johor lebih murah dari projek PR1MA.
Ada negeri yang projek PR1MA tidak selari dengan median gaji penduduk setempat.
13. PELABUR SEJATI
 Selagi ada tawaran munasabah dan harga dibawah pasaran, mereka kekal membeli.
14. SIMPAN DUIT KITA SEBAGAIMANA SURAH YUSOF 44-47.
 Akan sampai zaman susah, buatlah simpanan sebagaimana saranan Nabi Yusof a.s sebagaimana  diceritakan dalam Quran.
Apakah kita akan jadi seperti 72% sahaja penyimpan ASB yang hanya ada simpanan RM536.!
Sahaja.
Selamat Tahun
Baru 2018 kawan
Azizul Azli
Ahmad
Pelabur Kecil
#BinaMatlamatKewangan2018
Kemarau ini
akan panjang, bersedialah kawan.
Continue Reading

DRAMA TIPU KITA

Dalam drama Melayu terdapat banyak nilai yang tidak sihat. Walau ia drama ia tetap melekat
diminda kita sepanjang masa.
1. Anak muda dalam drama hidup kaya raya, mereka tak bayar PTPTN ka?
2. Rumah mesti bunglo ada kolam mandi 7 depa, itu belum tunjuk orang gaji ada 5.
3. Projek juta ria saja, mesti sebut ‘Holding Company’
4. Dato dan Tan Sri mesti ada dalam dialog mereka.
5. Orang kaya itu jahat sifatnya, mesti ada dengki sesama mereka. Nak masuk neraka ka?
6. Bulu mata lentik mesti pakai walau dalam bilik tidur dan bilik mandi.
7. Jika berhijab waktu tidur masih pakai juga, memang tidur pakai tudung fatwa baru
kebangsaan?
8. Lelaki pegang wanita itu tiada salahnya, adengan romantik katanya.
9. Aktiviti shopping sepanjang masa,mesti bawak beg shopping kemana mana
10. Kerja mudah tapi kaya raya, buka file sikit tapi bawa kereka BMW dan Audi punya
11. Tiada kereta Proton Saga dan Produa
12. Bercuti mesti keluar negara,bukan pantai Merdeka
13. Belanja mewah itu biasa
14. Mak ayah mesti kaya raya tak ingat dunia
15. Acara kahwin mesti meriah giler, macam hidup dalam istana
16. Mesti ada pendengki dalam mana mana organisasi.
17. Mengumpat itu pasti
18. Temanya hanya Cinta, cinta, cinta, cinta dan cinta lagi.
19. Bila jadi bos mesti garang giler. Nak hempas meja sahaja.
20. Waktu makan mesti ada dialong mewah dan gaduh punya, perut tak lapar ka?
Banyak nilai salah dalam drama kita, tiada nilai yang bina masyarakat sebenarnya.
Berhentilah tonton drama Melayu, ia sedang menghina pemikiran kita. Banyakkan baca buku dan
sembang dengan anak anak.
Kurangkan drama dalam hidup kita
Continue Reading

PANDUAN RANCANG KEWANGAN 2018

Panduan, rancang, kewangan, diri, dan, keluarga,
Terdapat 4 tahap perancangan kewangan yang mudah.
1.Perlindungan.
Beli takaful sebagai perlindungan dengan jumlah tidak lebih 10% pendapatan, jika lebih kita mula hilang haluan.
2. Simpanan.
Simpan sekurang kurangnya 10%-30% dari pendapatan dan jangan sesekali sentuh simpanan ini walau MYVI baru yang datang.
3. Pelaburan.
Cari pelaburan yang menawan di jiwa kita, halal dan kita faham. Ingat, tiada pelaburan yang sempurna. Semakin seksi semakin tinggi risikonya.
4. Persaraan.
Rancang persaraan kita dari hari pertama kerja, mahu bersara seperti raja atau masih mahu menjadi jaga sahaja kawan.
Anak Muda Kacak Membeli hartanah boleh menjadi Simpanan, Perlindungan, Perlaburan dan Persaraan kita dimasa hadapan.
Gegadis suka lelaki yang kaya walau wajah tak Korea, tak caya cuba tanya Fasha Sandra 😋
Azizul Azli Ahmad
Continue Reading

Asas Kefahaman ASB Financing

asb, asbf,

 

ASB Financing boleh dilabur menggunakan #Cash atau pun loan (#Sijil).
Tetapi orang bijak dia takkan gunakan cash, sebab bank telah menyediakan kemudahan loan untuk melabur di ASB. Ini lah dinamakan OPM (other people money). Bermaksud gunakan duit bank untuk melabur di ASB.
📌 Konsep ASB Financing
Ada 3 watak penting:
✅Korang (peminjam asb loan)
✅Bank
✅PNB (asb)
Hubungan Korang & Bank
••••••••••••••••••••••••
1. Korang apply loan dengan bank.
2. Nilai pinjaman tu bank akan beli sijil ASB. Sijil ASB tu atas nama korang.
3. Nilai sijil tu xkan dicatat di buku asb. Sebab ia sijil bukan cash. Hanya cash sahaja yang tercatat di buku ASB.
4. Sijil ASB tu bank akan pegang. (Dicagarkan)
5. Bila buat pembiayaan (pinjaman) dengan bank, akan ada profit rate (interest) dikenakan. Contoh 4.8%, 5.0% dan 5.2%.
6. Jangan rasa tinggi pulak rate asbf ni. Pahtu gi compare dengan rate gomen personal loan. Sebab kiraan interest asbf ni ikut #EffectiveRate sama macam home financing.
7. Dah korang meminjam duit dengan bank, jadi setiap bulan korang kena #Bayar kepada bank lah.
8. Ingat ! Korang pinjam duit dengan bank tapi duit tu bank gi beli sijil ASB. Maksudnya korang x dapat duit pun kat tangan !
9. Tapi bila korang terminate asb financing tu, bank akan jual sijil ASB tersebut. Dan duit hasil jualan tu akan ditolak dengan baki pinjaman korang.
10. Balance duit lebihan tu lah dinamakan #PRINCIPAL. Duit ni akan dikreditkan ke dalam akaun saving korang bila loan korang fully terminate.
Hubungan Korang & PNB (ASB)
•••••••••••••••••••••••••
1. Bank telah beli sijil ASB atas nama korang. Bermaksud akaun ASB korang ada pelaburan berjumlah 200k (contoh).
2. Jadi korang #Layak dapat Dividen dan Bonus pada bulan Januari setiap tahun. Duit ini akan dikreditkan ke dalam akaun ASB korang.
3. Kiraan dividen dan bonus ikut #Prorate. Walaupun sijil ASB korang dibeli pada bulan 2 atau bulan 7 atau bulan 11, dividen dan bonus asb tetap diberi pada Bulan Januari.
4. Dividen dan Bonus adalah milik penuh korang. Korang bebas gunakan duit ini untuk kegunaan apa sahaja.
5. Jangan timbul isu bank akan “curi atau ambil” duit dividen asb korang plak. Semua tu karut marut.
LIKE COMMENT SHARE jika bermanfaat
Hafiz Kadir 😎
#HKGConsultancy
Continue Reading

JENIS JENIS HUTANG

terdapat, beberapa, jenis, hutang, keliling, kita
Menurut saudara Azizul Azli Ahmad, terdapat beberapa jenis hutang, antaranya :
1. Hutang
Jahat – Apa sahaja hutang yang dibina dan ‘tidak untungkan kita’. Malah hutang
itu membebankan kita. Hutang Pinjaman Peribadi sebagai contoh. Liabititi
2. Hutang
Baik – Hutang yang dibina memberi ‘nilai tambah’ pada kita. Hutang bina aset
atau beli hartanah. Barang yang kita beli semakin tinggi nilainya. Pinjaman
Perumahan dan Pendidikan antara hutang yang baik. Aset.
3. Hutang
PTPTN – Bayar segera, nanti susah nak keluar negara. Takkan cuti nak bergambar
di Pantai Merdeka & Port Dikson saja. Macam mana nak upload foto di Insta
dengan rasa bangga. Jom Turkie?
4. Hutang
Kahwin – Jangan berhutang untuk buat kenduri kahwin. Itu bukan tanda syukur,
itu tanda tak pandai ukur.
5. Hutang Kad
Kredit – Bayar segera hutang kad kredit ini, kadar 15%-18% yang kita kena bayar
boleh jadikan kita papa kedana. Ramai orang muda dah kena
6. Hutang
Court Maut – Jangan beli perabot jika belum mampu, tidur tilam lipat bukan satu
dosa. Tapi bina banyak hutang dilarang agama.
7. Hutang Ah
Rahnu – Masuk dalam sistem CCRIS sebagai orang yang tiada kemampuan kewangan.
Bank tak berapa suka kita sebenarnya. Jangan beli emas dan pasang impian nak
pajak di Ah Rahnu. Itu kerja gila.
8. Hutang
Kawan – Kawan kita akan ingat kita sampai bila bila. Selagi kita tak bayar
jangan ingat dia lupa atau kita buat buat lupa. Bayar segera!
9. Hutang
Along – Baik bayar kalau tak nak kena anu kena ‘potong’.
10. Hutang
Budi – Amalan yang baik, amalkan ini selalu jika nak tawan hati gegadis. Nampak
beg tangannya jenama pasar malam, belikan Gicci yang ori bagi.😉
Kenali hutang
kita sebelum ia telah hidup kita.
Gegadis tak
suka kita hutang ‘kata kata’, kalau dah suka cakap saja. Jangan nak simpan-
simpan acah hispter 😜
credit : Azizul Azli
Ahmad
#HapuskanHutangSegera
#KongsikanJikaBermanfaat
Continue Reading