14 Langkah Untuk Memperbaiki Diri

Kita disarankan untuk sentiasa memperbaiki diri. Aku rasa bukan dalam Islam saja tapi agama lain juga menyarankan penganut agama lain untuk sentiasa memperbaiki diri.Mengubah atau memperbaiki diri kepada sesuatu yang lebih baik bukan perkara yang begitu sukar. Jom amalkan 14 langkah untuk memperbaiki diri dibawah ini.
amalkan, budaya, membaca, sejak, dari, kecil
1. Mula Baca buku. Buku yang dimaksudkan adalah tentang pembangunan diri dan motivasi, serta buku mengenai kemahiran baru. Kaut ilmu sebanyak mungkin. Jadilah kawan kepada buku.
positive, note, untuk, bangkitkan, keyakinan, diri
2. Tuliskan nota positif untuk diri anda. Salah satunya seperti “jangan mengaku kalah” atau “tiada apa yang mustahil”. Jangan lupa untuk tampalkan pada dinding-dinding ataupun cermin. Pastikan matlamat itu tercapai.
salah, satu, aktiviti, luar, ialah, wall, climbing
3. Rancang aktiviti luar. Tak kira samada dengan rakan-rakan atau ahli keluarga, luangkan masa di luar dengan aktiviti-aktiviti yang jarang anda lakukan seperti ‘sky diving’ atau ‘bungee jumping’.
pelakon, singapore, fir, rahman, kacak, bergaya
4. Tukar cara pemakaian. Ada pelbagai jenis fesyen yang anda boleh cuba. Mana tahu anda akan berasa lebih selesa dan yakin dengan cara pemakaian baru. Belum cuba belum tahu.
keluar, dari, comfort, zone, untuk, capai, kejayaan
5. Keluar daripada zon selesa. Cabar diri anda untuk mencuba sesuatu yang baru, yang anda rasa sangat mustahil untuk anda lakukan sebelum ini. Jangan takut!
lee, ming, jung, model, shampoo, dove
6. Tingkatkan penampilan diri. Bukan sahaja dari segi pakaian, penjagaan rambut juga penting bagi menyerlahkan lagi personaliti anda, supaya anda berasa lebih yakin tanpa masalah keguguran rambut. Contohnya produk DOVE.
wake, up, early
7. Bangun awal pagi. Mulakan hari anda seawal jam 6 pagi. Percayalah, anda akan terkejut dengan betapa banyaknya masa yang sebenarnya anda ada dalam sehari. Jangan lupa juga untuk tidur lebih awal.
Lagi 7 langkah untuk memperbaiki diri, boleh baca disini pula.. Langkah Memperbaiki Diri